Welkom bij het Marnix College

Samen School Maken

Het Marnix College

De naam

Het Marnix College is genoemd naar Philips van Marnix van Sint Aldegonde (1540-1598), die een belangrijke plaats heeft ingenomen in de politieke, culturele en kerkelijke geschiedenis van Nederland. Hij staat bovendien bekend als de vermoedelijke dichter van het Wilhelmus.
 

De gebouwen

Het Marnix College is opgericht in 1937 en is sinds 1997 gevestigd in twee moderne gebouwen, die tegenover elkaar aan de Prins Bernhardlaan in Ede liggen. De brugklassen en tweedeklassen hebben les in het Marnix College junior (Prins Bernhardlaan 25). Bij dat gebouw liggen ook de gymnastieklokalen en het sportveld. De derde en hogere klassen hebben les in het Marnix College hoofdgebouw (Prins Bernhardlaan 30). Beide gebouwen beschikken over uitstekende faciliteiten voor modern onderwijs. Het Marnix College en het Marnix College junior zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ze liggen op loopafstand van het NS-station Ede-Wageningen en ook de bus stopt vlakbij.

Eigen koers

Het Marnix College heeft een rijke onderwijstraditie, maar staat ook open voor vernieuwing. Hierin kiest de school een eigen koers. Het Marnix College ontwikkelt een leeromgeving waarin ICT steeds vaker wordt gebruikt ter ondersteuning van het onderwijs. Daarnaast wil de school ook aandacht blijven besteden aan kunst en cultuur, de klassieke wereld en aan diverse levensbeschouwelijke onderwerpen. Het Marnix College vindt het dat leerlingen breed georiënteerd moeten zijn.

Uitdagende didactiek

Het Marnix College kiest voor een uitdagende aanpak, zodat leerlingen actief met de lesstof bezig zijn. Naast klassikale les(gedeeltes) krijgen leerlingen veel tijd en ruimte om bezig te zijn met verwerkings- en praktische opdrachten, al dan niet in groepsverband. Op die manier wordt het zelfstandig en samenwerkend leren gestimuleerd.
 
Bijzondere schoolactiviteiten

Omdat kennis en vaardigheden niet alleen tijdens lessituaties worden verworven, biedt het Marnix College ook een breed scala aan excursies en andersoortige activiteiten aan. Zo worden er zeil- en werkweken georganiseerd; er worden musea en bedrijven bezocht en er worden reizen georganiseerd naar bijvoorbeeld Toscane, Parijs of de Ardennen. De school regelt uitwisselingen met scholen in onder andere Duitsland, Denemarken, Frankrijk en Zwitserland en er wordt jaarlijks een humanitair project gesteund.
 
Leren als uitdaging

Het Marnix College streeft ernaar dat iedere leerling de school met een zo hoog mogelijk bij hem passend diploma verlaat. Daarom stelt de school zowel hoge eisen aan haar leerlingen, als aan haar medewerkers. Kwaliteit staat op het Marnix College voorop!