Welkom bij het Marnix College

Samen School Maken

Conflictgebieden in de praktijk: aardrijkskunde in 3 havo/vwo


In de derde klas behandelen we bij het vak aardrijkskunde het onderwerp ‘Conflictgebieden’. De leerlingen onderzoeken in groepjes een conflictgebied. Ze beantwoorden vragen als ‘waar gaat het conflict over’, ‘wie zijn de partijen in dit conflictgebied’ en ‘welke mogelijke oplossingen zijn er voor dit conflict’?
Voor dit project hebben de leerlingen een gastles mogen bijwonen van Luitenant-Kolonel Maurice Houben. Hij heeft de leerlingen een kijkje gegeven achter de schermen van defensie: wat komt er nou kijken bij het sturen van een militaire missie naar een conflictgebied? En wat maak je als militair allemaal mee in een conflictgebied? Wat kun je doen om conflicten op te lossen?
Zoals je misschien weet zijn er voortdurend conflicten over de hele wereld. Dat heeft natuurlijk allerlei gevolgen voor de mensen in die gebieden. Dhr. Houben heeft de leerlingen verteld welke middelen internationaal worden gebruikt om conflicten aan te pakken. Deze aanpak is afhankelijk van het stadium waarin het conflict zich bevindt. Je kunt dan denken aan diplomatieke oplossingen waarbij het gesprek wordt aangegaan met de partijen maar ook het herstellen van bijvoorbeeld infrastructuur om een land na een conflict weer te helpen opbouwen. Alleen als het echt niet anders kan, worden er wapens gebruikt.
Na deze inspirerende gastlessen kunnen de leerlingen ‘gewapend’ met deze kennis aan de slag om een oplossing voor hun eigen gekozen conflictgebied te bedenken.

Sectie aardrijkskunde